Vinnaren i skrivartävlingen "Att vara ung rom idag" utsedd!
 
Podiums och Le Romané Nevimatas skrivartävling "Att vara ung rom idag" är nu avgjord! Vi är otroligt glada och stolta över att presentera det vinnande bidraget som heter "5768 visningar på YouTube" och handlar om den romska tjejen Rosita.
 
Juryns motivering lyder:
 
"Rositas historia är en viktig och trovärdig berättelse om livet som ung rom i Sverige idag med hög igenkänning. Med ena benet i en kulturell tillhörighet och det andra i en svensk småstadssamtid är Rositas önskan om att få uppträda med sin sång en engagerande, allmängiltig historia som vi tror kan tilltala en bred läsarskara. En historia som vågar vara allvarlig men aldrig blir tung och som fångar såväl utsattheten och fördomarna men också allt det fina med den romska kulturen, och väcker hopp inför framtiden."
 
Juryn har bestått av Peter Arrhenius, ordf. i Podiums styrelse; David Demetri, Le Romané Nevimata; Ann-Helén Laestadius, författare och vinnaren i tävlingen "Att vara ung same idag"; Jessica Schwartz, arbetar med romska ungdomscenter samt Atnan Kruezi, modersmålslärare och elevcoach.
 
Författarna till vinnarmanuset är Ralf Novak Rosengren och Anita Santesson. Ralf är resanderom, musiker, traditionsbärare och konstnärlig ledare för Nordic Romani Festival. Anita Santesson är filmare, producent och skribent. Även Anita är involverad i arbetet med Nordic Romani Festival.

- Jag blev så otroligt glad när jag fick beskedet. Det här är en historia jag har haft med mig i hela mitt liv, säger Ralf Novak Rosengren.
Ralf Novak Rosengren, foto: Athina Strataki
Anita Santesson, foto: Athina Strataki
 
 
Mer information om den kommande boken och prisutdelningsceremoni kommer att presenteras inom kort.
 
Tävlingen genomförs med stöd från Kulturrådet och kulturförvaltningen Stockholms stad.