Från tio olika böcker visar vi en bit av omslaget, samtliga från någon av de tidiga svenska utgåvorna. Vet du vilken bok det är? Eller vågar du dig på en gissning? Du får tre alternativ och ett citat som ledtråd.


"Gökblomsrot och purjolök,
Apetass och näbb av hök,
Belladonnabär med salt,
Tigermorrhår, lite malt,
Lår av groda, rättikssnitt,
Nånting svart och nånting vitt -
Läggs i gryta, kokas sakta.
(Blås på elden, väl den vakta!)
Låt det stå och puttra smått
I det bästa huggormsflott."


"Den väg, jag vandrar går och går
från dörrens sten, där upp den rann.
Nu ringlar fjärran stigens spår,
som jag ska följa, om jag kan,
skall trampa den med ivrig fot,
tills i ett stråk den mynnar ner,
där tusen villspår ta mig mot -
och sedan vet jag intet mer."


"Så när solen går ner i Amerika och jag sitter på den gamla förfallna piren och ser på de långa, långa skyarna över New Jersey och hela det nakna landet som rullar i en enda otrolig våg över till västkusten [..] och inatt är stjärnorna släkta och vet du inte att Gud är Nalle Puh?"


"Men det var hon inte, och inte heller hade hon kommit tillbaka nästa morgon när jag gick ner för att ge katten mat. Eftersom jag inte hade nyckel till hennes våning, använde jag brandstegen och klättrade in genom ett fönster."


xn + yn = zn
har inga lösningar för n > 2 bland de positiva heltalen.


“Mellan ett och tre på eftermid-dagarna i augusti blir hettan mellan hampåkrar och majsfält så intensiv att man tycker sig kunna se den och ta på den.”


"Den andre var en bredaxlad, rödlockig, ung man. Hans rutiga keps var tillbakaskjuten i nacken och han gick klädd i rutig sportskjorta, vita säckiga byxor och svarta gymnastikskor."


"Flickan var liksom symbolen för mitt liv dittills, och han jag nu skulle klä mig för att möta var den fruktade men älskade sinnesbilden för min okända framtid."


”Vintergatan innehöll då närmare tjugofem miljoner bebodda världar som samtliga erkände Imperiets överhöghet”


"Livet består av en räcka händelser. En del är märkvärdigare än andra och kallas tilldragelser. En del är noga planerade av oss själva eller av någon annan, de är styrda av en vilja och kallas handlingar eller företag. Livet består av ett antal händelser"
Se rätt svar