Coch-y-Bondhu
– en gammal godbit för regnbågen! 
 
Många gamla och klassiska flugor har tyvärr fallit i glömska, utkonkurrerade av nya material, nya bindtekniker och inte minst nya flugmönster.
Men de gamla klassikerna står sig ofta väl även i dag och är väl värda att prova, både i bindstädet och på tafsen!
 
 
 
Under samlingsnamnet ”Renässans för klassiker” kommer vi här i nyhetsbrevet att presentera ett antal äldre och klassiska flugor, som varje flugfiskare bör känna till – och också fiska med!
Vi börjar serien med en fluga som verkligen gör skäl för beteckningen ”klassisk”.  Flugan Coch-y-Bondhu har uråldriga anor och finns omnämnd nästan överallt i äldre flugfiskelitteratur som en ”måste”-fluga. Men i dag har den tyvärr fallit i glömska och många yngre flugfiskare känner inte ens till namnet…
I Sunnedamm har Coch-y-Bondhu visat sig vara en riktig ”fish-finder”, speciellt i strömsträckan. Jerry Pettersson, som ofta gästar Sunnedamm, fiskar nästan uteslutande med Coch-y-Bondhu i strömsträckan – och den fångar alltid fisk, även i dåligt väder och när inga fiskar vakar eller visar sig.
”Jag provar ofta flera andra mönster och även exakta imitationer av insekter, etc., men återvänder alltid till min friserade version av Coch-y-Bondhu. Den fungerar hela året, oavsett väderlek, vattentemperatur, insektsförekomst, tidpunkt på dygnet och andra yttre faktorer. Den fångar bara fisk, helt enkelt”, säger Jerry.
Klicka i bilden av flugan ovan, så öppnas ett pdf-dokument med bindbeskrivning och fisketips för Coch-y-Bondhu. Filen kan du skriva ut eller spara ner på din egen dator!
Tight Lines!
 
 
 
 
Sunnedamms Sportfiske planerar att arrangera kurser i såväl flugfiske som flugbindning och för att ge en uppfattning om vad kurserna kommer att innehålla, så bjuder vi in till ÖPPET HUS den 23 juli!
Mellan kl. 08.00 och 15.00 den 23 juli är alla intresserade välkomna till Sunnedamm för att prova på att kasta med fluga och se hur flugbindning går till. Det är också fritt att fiska mellan kl. 08.00 och 15.00!
För den som inte vill ta med egen matsäck kommer det att serveras lunch till självkostnadspris, 20:- kronor.
Instruktör under Öppet Hus-dagen blir Henrik Johansson (bilden t.h.), som också är den som ska leda våra planerade kurser i flugfiske och flugbindning.
Henrik, som är 32 år, har flugfiskat sedan han var 11 år och hunnit skaffa sig en bred erfarenhet och kunskap om flugfiske. (Klicka i bilden på Henrik, så länkas du till en liten video, där Sunnedamms Martin Ahlström intervjuar Henrik Johansson)
Mer information om de planerade kurserna hittar du på Sunnedamms hemsida – klicka HÄR!
 
 
 
Markerna kring Knäred/Trälshult är mycket viltrika och vi vill göra våra fiskegäster uppmärksamma på att risken är stor att råka ut för vilt på vägarna!
Alla som kör bil på vägarna till och från Sunnedamm riskerar att råka ut för viltmöte.
De viltrika markerna i gränsbygden mellan Halland och Småland håller såväl älg och rådjur som annat vilt som kan orsaka trafikproblem vid en kollision., ex. vis. hare, grävling och räv. Även vildsvin förekommer.
Speciell uppmärksamhet bör man ha på den s.k. Sjöaredsvägen, som går från Knäred förbi Trälshult/Sunnedamm och vidare förbi Sjöared till Råstorp. Här är det mycket vanligt att älg och rådjur uppehåller sig i närheten av vägen.
Även på vägen mellan Trälshult och Vivljunga är det vanligt att vilt uppenbarar sig på eller vid vägbanan.
Gryning och skymning är klassiska tidpunkter, då risken för viltmöte är som störst, men skärpt uppmärksamhet och anpassad hastighet anbefalles hela dygnet!
Tänk också på att nu på sommaren har älg och rådjur fått kalvar respektive kid, vilket ytterligare ökar riskerna för viltmöte!
 

  
 
 
   
Skriv i vår
GÄSTBOK!
Många besökare till vår hemsida har saknat en gästbok, där de kan skriva om sina fiskeupplevelser, mm.
Nu finns det en sådan gästbok! Där kan du skriva om dina fiskeupplevelser i Sunnedamm, ge tips om flugor, utrustning och fisketeknik, mm. Du kan skicka hälsningar till andra Sunnedammsfiskare, ställa frågor, be om råd, ge dina synpunkter på fiske-anläggningen och berätta vad du tycker om hemsidan och nyhetsbrevet, etc., etc.
Klicka HÄR och skriv ditt första inlägg i gästboken!
 
 
Bli medarbetare
i nyhetsbrevet!
Vi vill gärna att du som besöker och fiskar i Sunnedamm berättar om dina upplevelser och delar med dig av dina erfarenheter av fisket, flugor, fisketeknik, etc.
I hemsidans gästbok går det att skriva kortfattat om sina synpunkter och upplevelser, men vill du berätta lite utförligare med bilder och mer text, så passar kanske din berättelse här i nyhetsbrevet!
Skicka din text + ev. bilder till antingen
martin@sunnedamm.se eller jp.press@comhem.se så ska vi försöka få med just din berättelse i nyhetsbrevet!
Välkommen som medarbetare!
 
Gratis flugbindningsmaterial…
Den som fiskat i Sunnedamm på våren och försommaren kan knappast ha undgått att lägga märke till att det häckar både grågäss och kanadagäss vid eller intill vattnet. Speciellt kanadagässen märks – deras lortar finns överallt och deras enerverande ”trumpetande” sätter både nerver och hörsel på prov…
Men inget ont som inte har något gott med sig: gässens närvaro gör också att man ofta kan hitta stora och fina vingpennor längs stränderna och dessa är utmärkta att använda till flugbindning!
Det finns till och med ett klassiskt nymfmönster, som enbart bygger på vingmaterial från grågås eller kanadagås: Grey Goose Nymph skapades på sin tid av den brittiska flugfiskenestorn och game keepern Frank Sawyer. Den är en imitation av nymferna hos bland annat ljus sporrslända (Centroptilum luteolum) och den gulögda åsländan Baetis fuscatus.
Till nymfen används enbart fjäderfiber från gåsens vingpenna kompletterat med tunn koppartråd som förtyngning. Vill du se hur du binder en Grey Goose Nymph? – Klicka HÄR så får du bindbeskrivningen.

Så, nästa gång du besväras av gässens ”trumpetande” i Sunnedamm – försök slå dövörat till och leta i stället efter gratis flugbindningsmaterial i gräset..!
 
 
 
 
 *På mångas begäran har vi nu satt in en liten bordsugn i stugan! I ugnen, som även har två plattor, kan man laga till olika rätter eller värma färdig mat.
Mikrovågsugnen finns förstås kvar, för den som vill använda den!
 
 
 
*Vattentemperaturen är för tillfället (25 juni15,6 grader. 
 
 
*Vattennivån i Vänneån är mycket låg! Det fina vädret
och den sparsamma nederbörden har gjort att vattennivån
i ån är rekordlåg för årstiden. Det påverkar fisket i ån: fisken blir skyggare
och flyr de grunda partierna.
Fisket i dammen och strömsträckan påverkas dock inte speciellt mycket,
eftersom vattennivån regleras med munkar i dammutloppet. Dock sjunker genomströmningshastigheten i strömsträckan.
       
 
     *Vi håller på att ladda upp med ordentligt med ved till grillplatsen!
Vi drar samman flera träd, som stormfällts på vår mark i fjol och i år, och de kommer att omvandlas till härlig ved som våra gäster får använda till grill- och brasplatsen vid stugan.
Någon gång i höst är veden huggen och klar och kommer då att staplas vid stugan
.
 
Hälsar Martin