Nytt från Sunnedamm!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 

Rackelhanen föddes bara
ett flugkast från Sunnedamm… 
Serien ”Renässans för klassiker” har nu kommit till
Rackelhanen - en fluga, som kanske inte till åldern kan kallas klassiker, men som definitivt gör skäl för epitetet, när det gäller berömmelse och fiskbarhet. Och dessutom är det en fluga som föddes inte mycket mer än ett flugkast eller två från Sunnedamm..!
Denna helsvenska fluga komponerades av välkände flugfiskaren och spöbyggaren Kenneth Boström (bilden t.h. Foto: Jazz & Fly Fishing) i slutet av 1960-talet i samband med öringfiske i Vänneån vid Nore Kvarn, som ligger inte långt uppströms från dagens Sunnedamm.
Kenneth ville ta fram en fluga som kunde överlista Vänneåns öringar, som ibland var extremt selektiva och endast tog kläckande nattsländepuppor, just innan de nådde vattenytan.
Efter mycket experimenterande med olika material och bindtekniker kom Kenneth till slut fram till en fluga bunden enbart av brunt polypropengarn och med en mycket enkel bindteknik.
Flugan visade sig mycket effektiv, men Kenneth tyckte hans skapelse såg anskrämlig ut och gömde ”Boström Sedge”, som han kallade den, långt ner i sin flugask.Till slut fick dock några av hans närmsta fiskevänner möjlighet att prova flugan – och de upptäckte snabbt dess potential..!
Och när flugfiskaren och flugbindaren Lennart Bergqvist fick se flugan, tyckte han spontant – och med värmländsk underfundighet – att flugan såg ut som en ”rackelhane”… (Den sällsynta fågeln rackelhane är en korsning mellan orrtupp och tjäderhöna).
Därmed var flugan döpt, alltfler flugfiskare fick möjlighet att testa flugan och snart började dess segertåg genom flugfiskevärlden…
Klicka i bilden på Rackelhanen, så kommer du till ett pdf-dokument med bindbeskrivning, som du kan skriva ut eller spara på din dator!
 
Tight Lines!
 
 
Familjeidyll
Även om vi vill att fisket i Sunnedamm ska vara så utmanande och ”naturligt” som möjligt, så är vi också angelägna om att anläggningen ska vara lättillgänglig för alla. Ung och gammal, ensamvargar och kompisgäng ska trivas här – och familjer!
Det sistnämnda illustreras här på ett utmärkt sätt av familjen Kelmendi/Bexheti från Anderstorp, som besökt Sunnedamm flera gånger i sommar.
På bilden ser vi Shpend Kelmendi fiska i bakgrunden, medan sambon Adelina Bexheti och 4,5 månader gamla Alea njuter av sensommarsolen.
 
  
 
 
 
 
   
 
Skriv i vår
GÄSTBOK!
Många besökare till vår hemsida har saknat en gästbok, där de kan skriva om sina fiskeupplevelser, mm.
Nu finns det en sådan gästbok! Där kan du skriva om dina fiskeupplevelser i Sunnedamm, ge tips om flugor, utrustning och fisketeknik, mm. Du kan skicka hälsningar till andra Sunnedammsfiskare, ställa frågor, be om råd, ge dina synpunkter på fiske-anläggningen och berätta vad du tycker om hemsidan och nyhetsbrevet, etc., etc.
Klicka HÄR och skriv ditt första inlägg i gästboken!
 
 
 
 
Bli medarbetare
i nyhetsbrevet!
Vi vill gärna att du som besöker och fiskar i Sunnedamm berättar om dina upplevelser och delar med dig av dina erfarenheter av fisket, flugor, fisketeknik, etc.
I hemsidans gästbok går det att skriva kortfattat om sina synpunkter och upplevelser, men vill du berätta lite utförligare med bilder och mer text, så passar kanske din berättelse här i nyhetsbrevet!
Skicka din text + ev. bilder till antingen
martin@sunnedamm.se eller jp.press@comhem.se så ska vi försöka få med just din berättelse i nyhetsbrevet!
Välkommen som medarbetare!
Flitige Sunnedamms-fiskaren Jerry Pettersson har skrivit en poetisk berättelse om ett morgon-tidigt möte vid pool 1 i strömsträckan. Och om en öring som gillade att tugga gräs…
Läs den genom att klicka HÄR! 
 
Årets fiskesäsong i Vänneån närmar sig nu sitt slut.
30 september är sista dagen för säsongen – och sedan ska öringen leka och vattnet vila fram till den 1 april 2015, då fisket åter blir tillåtet.
Notera att fiskesäsongen 1/4 - 30/9 gäller inte bara Vänneåns Fiskevårdsområde utan även den halvkilometer långa sträcka av ån, som ingår i Sunnedamms Sportfiske!
(I Sunnedamms egen, grävda strömsträcka är förstås fisket tillåtet året runt!)
Fisket i Vänneån under säsongen 2014 har varit upp och ner – med övervikt för det senare! Från premiären i april fram till jun i/juli var det normalt, men den intensiva och långa värmeböljan, som sedan följde, kom att påverkade fisket negativt. Vattenståndet sjönk dramatiskt, vilket gjorde öringen extra skygg och dessutom blev fisken mindre huggbenägen p.g.a. av den ökade vattentemperaturen.
När värmeböljan väl var över, ersattes den av ett annat extremväder: kraftiga åskväder med skyfall, som fick ån att stiga likt en norsk flomälv och nästan svämma över sina bräddar – vilket förstås omöjliggjorde i stort sett allt flugfiske..!
Nu har dock förhållandena stabiliserats: Vänneån har åter normal vattenföring, temperaturen har sjunkit betydligt och fisket är bättre. Så för den som vill prova på flugfisket i Vänneån gäller det alltså att passa på de sista veckorna, innan säsongen är slut!
I den del av Vänneån, som ingår i Sunnedamms Sportfiske, är det främst den övre halvan av sträckan, som är lättåtkomlig för flugfiske. Här finns flera fina pooler och strömpartier, med goda fångstchanser både av vild och inplanterad Vänneåöring. Området nerströms och uppströms den gamla träbron är speciellt ”hett” och så förstås ”nacken” längst upp på sträckan, där det nästan alltid står en eller ett par rejäla öringar…
Alla flugfiskemetoder går att använda i Vänneån, men uppströms torrflugefiske (på vakande fisk) ger förstås den mest ultimata upplevelsen, men även fiske med nymf, såväl uppströms som tvärs- och nerströms, kan vara effektivt, liksom fiske med våtflugor, mindre streamers, bucktails, etc.
I Vänneån kläcker ett flertal arter av dagsländor, liksom bäcksländor (om våren) och nattsländor. Speciellt nattsländefisket kan vara framgångsrikt mot slutet av säsongen och då rekommenderar vi starkt en Rackelhane på tafsen (se artikeln ovan om detta eminenta flugmönster!)
Du som vill prova på fisket i Vänneån även utanför Sunnedamms sträcka kan lösa fiskekort till Vänneåns FVO antingen via Sunnedamms Sportfiske eller direkt på nätet via iFiske (klicka HÄR).
---------------------------------------------------
N.B.: En faktor som kan påverka fisket i Vänneån, är den ökade förekomsten av mink. Flera erfarna Vänneåfiskare har i år vittnat om att de sett fler minkar än vanligt. I kommande utgåva av nyhetsbrevet ska vi ta upp problematiken med minken och hur man från fiskevårdsområdets och Sunnedamms Sportfiskes sida gör och planerar att göra för att bekämpa minken och begränsa dess skadeverkningar.
Ny fisk på G…
Med jämna mellanrum levereras det ny fisk till Sunne-damms Sportfiske – antingen från närbelägna Vänneåns Fiskodling eller från någon annan av fiskodlarna i regionen.
”Hög medelvikt, snygg exteriör, hela fenor, vakvillighet mm. är faktorer, som spelar in, när jag beställer fisk”, säger Martin Ahlström vid Sunnedamms Sportfiske.
På bilderna ser vi hur Anders från Majsjölax i Gislaved levererar finfina tvåsomriga regnbågar med en medelvikt på 2,4 kilo – och hur Martin snabbt ser till att fiskarna förpassas till ”sumpen” där de får acklimatisera sig, innan de sätts ut i dammen och strömsträckan.
”All fisk, som sätts ut i Sunnedamm, är självklart hälso-kontrollerad och från de bästa odlarna”, säger Martin.
 
 
 
 *  Sjunkande temp!
Vattentemperaturen i Sunnedamm börjar nu närma sig de nivåer som behövs för att garantera ett trevligt höstfiske!
Som synes på bilden till höger så var temperaturen vid tidpunkten för nyhetsbrevets publicerande (9/9) nere i
15,8 grader och syremättnaden uppmättes till 87 procent.
 
  
* Vem stal vår rhododendron?
På Sunnedamms Sportfiske vill vi att våra gäster ska må bra och och vi gör vårt bästa för att göra anläggningen så trivsam som möjligt.
Ett sådant exempel var den rhododendronplanta, som min mor Ann-Marie köpte in i våras och planterade nere vid strandkanten vid pool 5 i strömsträckan, rakt nedanför "soldäcket".
Men döm om vår förvåning och frustration (och inte så liten ilska…), när någon helt sonika grävde upp och stal blomman! Vem är så illvillig (och småsnål!) att man stjäler en liten blomplanta..?
Vi vill inte gärna tro att det var någon av våra fiskegäster, som norpade plantan, utan istället någon obehörig, som passerade förbi och i ett obevakat ögonblick stal blomman.
Hur som helst, så kan vi bara beklaga att våra fiskande gäster aldrig fick njuta av en vacker, blommande rhododendron i år…
       

*
 
PRESS STOPP! PRESS STOPP!
Just som nyhetsbrevet ska distribueras får vi veta att
en av våra trogna Sunnedammsfiskare – Henning
Bergerud
från Helsingborg – krokat två
verkligt tungviktiga öringar i Sunnedamms sträcka i Vänneån!
Här på bilden ser du en av öringarna – en välväxt
öringhona på cirka 2,0 – 2,5 kilo.
Grattis, Henning!, säger vi.
 
 
Hälsar Martin