Nyheter från Sunnedamm!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 
 
Slut på RÖSTFISKET…
Nu är detHÖSTFISKETsom gäller!
Sedan förra nyhetsbrevet har vi som bekant haft allmänna val med åtföljande regimskifte i Sverige. Alla partier har fiskat efter röster bäst de kunnat – och resultatet blev en ny regering och ett politiskt färgskifte från blåtonat till mera åt det röda hållet…
Ett annat färgskifte (och kanske mer intressant för nyhetsbrevets läsare..?) har ägt rum i naturen. Sommaren och den varma förhösten är över, grönskan har försvunnit alltmer och ersatts av vackra höstfärger, som skiftar från blodrött till ljusgult…
Med senhösten följer också att fisket blir lite annorlunda: insekter som dagsländor och nattsländor minskar drastiskt i antal och med färre kläckningar följer också att fisken blir mindre benägen att söka föda i eller strax under vattenytan.
 För den som helst vill fiska torrt eller med ytnära flugor, går det dock att fortsatt ha ett fint fiske även under senhösten och ända fram tills isen lägger sig! I dammen i Sunnedamm finns det gott om fjädermygg, som kläcker hela året och som både regnbågen och öringen tar för sig av. En del nattsländor kläcker också fortfarande och på hösten hamnar ofta landsinsekter som myror, skalbaggar, getingar, etc. i vattnet. Så det kan fortfarande löna sig att sätta en fjädermyggpuppa, en nattsländeimitation eller kanske en myra eller geting på tafsen!
 Men rent generellt kan man säga att fisken på hösten alltmer söker sin föda på djupet och den flugfiskare, som inte vill ha för långt mellan tillslagen, kan göra klokt i att anpassa sitt flugval och sin fiskemetod efter detta.
 För att komma ner djupare med flugan kan man använda allt från långa sjunkbehandlade tafsar till sinktip- och sjunklinor.  Flugor med förtyngning i form av ”guldskallar”, bly- eller koppartråd, etc. gör också att man snabbare kommer ner till rätt fiskedjup.
 När det gäller flugval på senhösten finns det olika uppfattningar. En del vill ha (större) färggranna flugor typ zonkers, maskar, wolly worms, bobby nymfer, el. likn., medan andra föredrar mer ”naturliga” flugor som imiterar dagsländenymfer, flick- och nattsländelarver, vattenspindlar, mm., mm.
 Gösta Martinsson från Halmstad är trogen Sunnedammsfiskare och han tillhör dem som gärna sätter en lite färggrannare och ”livligare” fluga på tafsen.
 ”Jag fiskar mest med mina egna zonkers eller en egen, lättare variant av Masken på tafsen”, berättar Gösta. ”Linan är oftast en långsamt sjunkande intermediatelina eller en sinktip med tre meters sjunkande spets.” (Göstas zonkers och hans variant av Masken kan man förresten köpa i Sunnedamms lilla flugfiskeshop, som finns hemma hos Martin Ahlström!)
 En annan trägen Sunnedammsfiskare är Jerry Pettersson från Helsingborg och han får representera den andra ”skolan”. När han inte fiskar med torrflugor eller fjädermyggpuppor, så blir det oftast (förtyngda) imitationer av nymfer, larver, etc. som finns på hans tafs vid fiske under senhöst och förvinter.
 ”Mina favoriter vid den här tiden är Hare’s Ear Nymph med guldskalle, olika imitationer av Gammarus (märlkräftor), Black & Peacock Spider och allroundnymfen Killer Bug (se ”klassikern” längre ner i nyhetsbrevet!)”, säger Jerry, som fiskar sina ”höstflugor” med långa, sjunkbehandlade tafsar och/eller sinktip-lina.
 ”Men när det blir riktigt kallt och blåsigt och ingen fisk visar sig, riggar jag gärna ett spö med sjunklina och en av Göstas zonker på tafsen”, erkänner Jerry.
  Till sist ett litet tips: Nu på hösten går fisken gärna nära land. Börja därför ditt fiske med att stå en bit från strandkanten och fiska av det strandnära vattnet först. Och väl framme vid strandkanten: kasta även längs med stranden och inte bara vinkelrätt ut från stranden. Och i strömsträckan kan det vara en god idé att kasta så att flugan hamnar uppe i gräset på motsatta stranden och sedan försiktigt dra ner flugan med ett ”plopp” så nära kanten som möjligt. Står där en fisk, så tar den i regel direkt och med stor frenesi..!.
 
 
Sussi valde flugfiske i Sunnedamm
när hon skulle fira sin 50-års dag!  
Hur firar man bäst sin 50-års dag?
Ja, en del slår väl på stort och bjuder in släkt och vänner till ett hejdundrande kalas, medan andra kanske nöjer sig med ett mera modest firande i kretsen av de närmaste. Sedan finns det de som flyr landet och firar vid någon  soldränkt strand och de som inte firar alls, utan låter halvsekeldagen passerar som vilken annan dag som helst…
För Susanne Björkman i Markaryd var det dock ingen tvekan om hur hon ville fira sin 50-års dag: hon skulle flugfiska i Sunnedamm!
Sagt och gjort: tillsammans med sin man Micke abonnerade Sussi, som hon vanligen kallas, anläggningen i Sunnedamm en helg i september och ägnade 50-års dagen åt att försöka överlista dammens och strömsträckans regnbågar och öringar!
”Vi hade en helt underbar fiskehelg i Sunnedamm. Fisken var pigg och alert och vi fick flera fina bitar. Europa 12:an och Haröra dominerade i flugväg, men vi fick även fisk på Getingen. Det är bara ett måste att besöka en så fin anläggning och jag säger bara ´Kom hit!´”, sammanfattar Sussi sin födelsedagshelg!
Klicka HÄRså kan du se och höra en liten intervju, som Sunnedamms Martin Ahlström gjorde med Sussi , medan hon födelsedagsfiskade!
 

  

  

En marodör
vid våra vatten...
Minken har under de senaste åren fått en alltmer negativ inverkan på fisket i Vänneån. Det menar Martin Ahlström, som driver Sunnedamms Sportfiske och som dessutom är ordförande i Vänneåns Fiskevårdsområde, och han får medhåll av flera personer, som bor vid ån.
”Många etablerade Vänneåfiskare har dessutom vid flera tillfällen i sommar rapporterat till mig att de sett mink, som plockat åt sig kräftor och småöring i lågvattnet i åns strömmande partier”, berättar Martin.
Försök har gjorts längs ån att fånga mink i fällor, men med liten eller föga framgång än så länge. Trots sin medfödda nyfikenhet är minken också ett smart djur, som inte är lätt att locka in i en fälla.
Men hur bekämpar man då denna marodör vid våra fiskevatten, som minken de facto utgör? Vad gäller för fångst (och avlivande) av mink och andra skadedjur och vem ska stå för eventuella åtgärder och/eller ersätta skador som minken kan åsamka ett fiskevatten, där man sätter ut uppfödd fisk som regnbåge och öring? Och hur är det med minkens reproduktionsförmåga och dess matvanor? Hur påverkas minken av klimatförändringar och mycket fiskyngel/småfisk fångar den genomsnittliga minken? Det är några frågor vi ska försöka besvara i kommande nyhetsbrev.
Och ni som fiskar i Sunnedamm och/eller i Vänneån: rapportera gärna era eventuella minkiakttagelser till Martin Ahlström. Skicka ett mail till martin@sunnedamm.se med uppgift om tidpunkt och plats för er iakttagelse och gärna en bild på minken – om ni hinner få upp kameran!
 
Skriv i vår
GÄSTBOK!
Många besökare till vår hemsida har saknat en gästbok, där de kan skriva om sina fiskeupplevelser, mm.
 Nu finns det en sådan gästbok! Där kan du skriva om dina fiskeupplevelser i Sunnedamm, ge tips om flugor, utrustning och fisketeknik, mm. Du kan skicka hälsningar till andra Sunnedammsfiskare, ställa frågor, be om råd, ge dina synpunkter på fiske-anläggningen och berätta vad du tycker om hemsidan och nyhetsbrevet, etc., etc.
Klicka HÄR och skriv ditt första inlägg i gästboken!
 
Om nyhetsbrevet
”faller sönder”...
En del läsare har hört av sig och påpekat att deras mailprogram inte kan hantera nyhetsbrevet, utan detta ”faller sönder” när det öppnas – dvs. bilder och spalter ändrar positioner och gör brevet svårare att läsa.
Detta kan tyvärr hända i vissa mailprogram och om du råkar ut för det, så rekommenderar vi att du klickar på länken ”Läs på webben”, som finns högst upp i mailet: då öppnas nyhetsbrevet i din webbläsare och där får det exakt det utseende som är avsett..!
 
 
 
     Killer Bug
– flugan med det kultförklarade ullgarnet…
Killer Bug, skapad av legendariske flugfiskaren och river keepern Frank Sawyer i England på 1950-talet, är troligen en av de mest lättbundna flugorna i flugfiskevärlden – och samtidigt en av de svåraste att binda..!
Låter det motsägelsefullt?
Så här är det: enligt mönsterbeskrivningen behövs det bara två material till en Killer Bug: tunn koppartråd och en bit garn! Alltså inte ens bindtråd – koppartråden fungerar både som bindtråd och förtyngning!
Men nu kommer kruxet: garnet! Frank Sawyer använde ett ullgarn, som hans hustru hade för att stoppa sockar med! Det hade en speciell gråbrunröd färgton, som enligt Sawyer blev extra lockande för fisken, när garnet blev vått. Garnet var av varumärket Chadwick och hade färgbeteckningen 477 – och idag finns det knappast något av detta garn kvar att uppbringa! Tillverkningen upphörde redan 1965 och efter det är det enbart substitut som har gällt.
Så om man vill binda en Killer Bug enligt originalbeskrivningen, så är det alltså nästan omöjligt – om man nu inte är i den lyckliga belägenheten att man är innehavare av ett stycke original Chadwick´s 477…
I flugfiskekretsar har det med åren vuxit fram en nästan mytisk kultstatus kring Chadwick´s 477 och de mest inbitna fanatikerna hävdar att det helt enkelt inte går att binda (och än mindre fiska med) en Killer Bug, om man inte har tillgång till originalgarnet! Detta har förstås också resulterar i att det fåtal originalkartor med garnet, som fortfarande finns ”där ute,” blivit rena samlarobjekten och betingar allt högre priser, om de händelsevis kommer till försäljning på eBay och andra auktionssajter. Priser på flera tusen kronor för en originalkarta Chadwick´s 477 är inte ovanligt och det finns de som säljer originalgarnet i småbitar med priser som går upp mot 100:- kronor halvmetern..!
Men det finns ingen anledning att låta bli att binda Killer Bugs bara för att man inte har originalgarnet!  På Internet går det att hitta fullgoda substitut till en billig peng (sök exempelvis på ”Chadwick´s 477 Substitute”). Det finns också en del redskapshandlare, som har Chadwick-substitut hemma, eller varför inte titta i någon närståendes syskrin? En hustru, mor, mormor eller farmor kan mycket väl ha ett liknande ullgarn i sina gömmor… Och vem vet, kanske döljer där sig till och med en originalkarta med Chadwick´s 477…
 
Klicka i bilden på Killer Bug, så kommer du till ett pdf-dokument med bindbeskrivning, som du kan skriva ut eller spara i din dator!
 
 
 
Är du sugen att prova på flugfiske efter grov gädda? Nu på senhösten, när vattentemperaturen sjunker och gäddorna äter upp sig inför vintern och vårens lek, är rätta tidpunkten att prova på detta ytterst spännande fiske!
På konferens-, jakt- och fiskeanläggningen Hjortseryd, som ligger mellan Ljungby och Halmstad och även kallas ”Sveriges sydligaste vildmark”, finns möjligheter till ett sådant upplevelserikt flugfiske efter gädda.
Fisket sker i en sjö, som är fem hektar stor och som har ett flertal tilltalande vikar, stensamlingar och vassruggar. Sjön används exklusivt för gäddfiske och är endast öppen för abonnerande fiskare. Ett begränsat antal fiskare tillåts fiska samtidigt. Allt fiske är ”no kill” och all fisk dokumenteras och återutsätts.
Förutom ett större bestånd av grov gädda finns i sjön även ett bestånd av mindre gäddor samt abborre och mört.
Sjön är relativt grund – medeldjup 1 – 2 meter – och den har fast sand- och grusbotten på flera ställen, vilket gör den lämplig för vadning. För den som vill fiska från båt, ingår två sådana i fisket (försedda med åror – elmotor kan hyras mot extra kostnad) och det är även tillåtet att fiska från flytring (flytringar finns att hyra).
För mer information om priser, bokningar, etc. gå in på Hjortseryds hemsida (klicka HÄR) eller maila till Martin Ahlström på adress martin.ahlstrom@hjortseryd.se
 
 
 
        
 *Vattentempen sjunker
Nu sjunker vattentemperaturen i Sunnedamms vatten allt snabbare. Vid senaste mätningen, just innan detta nyhetsbrev skickades ut, var vattentemperaturen 10,8 grader. 
 
 
*En grann öring
Den här vackra öringen tog flitige
Sunnedammsfiskaren Ulf Heintze
i dammen i Sunnedamm den 12
oktober. Öringen, som vägde runt
1,5 -  2 kilo, tog på en Mickey Finn.
 
 
*  Den här stämningsfulla brasbilden togs efter ett lyckat ”tjejfiske” i Sunnedamm.
Det var Leli Karlsson från Halmstad som hade samlat ett gäng mer eller mindre flugfiskekunniga tjejer att prova fiskelyckan i Sunnedamm.
”Vi hade en regnig men ändå trevlig dag”, berättar Leli. ”Fem tjejer i gänget var nybörjare och två av dessa lyckades få upp varsin första fisk! Resten av oss tjejer hade flugfiskat tidigare – en del fick fisk och några – typ jag! – tappade fisk utan att lyckas landa någon! Men alla var nöjda och alla tänker säkert fortsätta fiska!”
 
Hälsningar från Martin