Hej!
 
Jag vill berätta för er att era gåvor till arbetet för att stoppa spridningen av hiv och till att stödja föräldralösa barn går framåt. Vi vill framföra vårt stora tack för att ni gjort arbetet möjligt.
Genom att starta lekar och fotbollsmatcher ges Thusanangs personal tillfälle att samla barn och unga. Efter matcherna kan de sitta en stund tillsammans och prata om viktiga saker i barnens liv. Foto: Agneta Jürisoo/IKON
Era gåvor ger resultat!
 
Informationsmöte i byn Ntepe. Foto: Agneta Jürisoo/IKON
Spridningen av hiv avtar sakta men Zimbabwe är ett av de länder som är värst drabbade av aidsepedemin så arbetet är en ständig kamp mot klockan. Thusanangs personal håller informationsmöten och utbildningar om hiv och aids i byarna i det västra stiftet i södra Zimbabwe, distrikten Beitbridge och Gwanda. Mötena sker i samarbete mellan Thusanangs personal och de lokala hälsovårdsklinikerna.
Under 2016, fram till augusti, hade 455 personer nåts av utbildningen. Utöver informationsmötena delades 62 400 kondomer ut, till både kvinnor och män. Handskar och desinfektionsmedel delas ut till de närstående som vårdar en anhörig i hemmet.
Sjukvårdarna har egna avstämningsmöten flera gånger i månaden. Där delar de information med varandra, har utbildningstillfällen och stöttar varandra i det svåra de får vara del av. Foto: Agneta Jürisoo/IKON
Hemsjukvårdarna fortsätter kampen
 
Mellan januari och juni i år har Thusanangs sjukvårdare och volontärer utfört 3 482 hembesök hos människor som behöver vård. Kyrkans projekt Thusanang, som betyder ”Låt oss hjälpas åt”, arbetar i västra delarna av Zimbabwe och startades som ett samarbete mellan Svenskakyrkans internationella arbete och Lutherska kyrkan i Zimbabwe 1993. Projektets motto är  ”Omsätt din tro i handling”. (Tess 1-3.)
 
De föräldralösa barnen får skola och framtidsstöd
 
Volontärerna i byarna arbetar också med att identifiera eller söka tips om barn som blivit föräldralösa på grund av aids. De barn som blir ensamma och inte har någon släkting som kan ta hand om dem får stöd av projektet. Fram till augusti i år har dina gåvor bidragit till att 43 ensamma barn fått sina skolavgifter betalade så att de kan fortsätta att gå i skolan. Barnen ges också stöd att reparera sina bostäder, få sjukvård, samtalsstöd med vuxna och kan få hjälp att odla grönsaker så att de kan äta näringsrik mat. Ungdomar får hjälp att sätta upp livsmål och prata om hur de behöver lägga upp en plan för att nå dem.
Pojke läser i sin skolbok. Han går i Manamas förskola i södra Zimbabwe. Foto: Agneta Jürisoo/IKON
Det är viktigt att ensamma barn och ungdomar får mat och sjukvård men det är också viktigt att de inte blir fast i sin sorg, hoppar av skolan och hamnar utanför samhället. Ibland får barnen träffas och rita teckningar om sina minnen och om sina drömmar för framtiden. För många ungdomar blir en bild, en konkret plan och vetskapen att det finns vuxna som följer dem och hoppas på dem, vägen till en trygg framtid.

Allt detta och mycket mer har era gåvor bidragit till under 2016.

 Tack för att ni ger utsatta barn möjlighet till ett värdigt liv!

Utdrag ur Gabulas dikt
 
Wellcome Ndlovu, 14 år. Wellcome har mist båda sina föräldrar. Han får nu stöd av Thusanang.

”...VAR är mina föräldrar, var är mina släktingar? ...

För din skull Aids, har allting rasat. Hur länge ska du hålla på? Ett lejon kan ryta men till slut lugnar det ner sig. Jag grät och grät, tills det fanns inga tårar kvar."


 

Wellcome Ndlovu, 14 år.

Glöm inte följa oss på internationella bloggen: blogg.svenskakyrka.se/internationelltarbete
Har ni frågor om det internationella arbetet, kontakta: givarservice@svenskakyrkan.se, tel: 018-169600

Med vänliga hälsningar

Sanna Bülow
Enheten för Insamling och engagemang
Svenska kyrkans internationella arbete