Månadsbrev februari
 

Här kommer ett lite försenat månadsbrev för februari där vi bland annat sammanfattar Kungens Kanna & Drottningens Pris. För föräldrar med barn yngre än 11 år så presenteras viktiga delar kring ”Play & Stay-konceptet” i slutet på detta brev.
 
Vad har hänt?
 
Det blev en härlig tennisfest under sportlovet med Kungens Kanna & Drottningens Pris på hemmaplan. Många av våra spelare och föräldrar hjälpte till med att arrangera denna tävling, tack för all er hjälp, gästerna från hela världen var mycket nöjda och kände sig välkomna på klubben. Tävlingen är i den högsta kategorin på Tennis Europe-touren för 14-åringar så spelarna på plats är några av de bästa juniorerna i världen. KLTK lyckades hålla en stark trend levande då vi varje år har haft spelare från egna klubben som vunnit matcher i tävlingen, sex år i rad har spelare från vår verksamhet vunnit matcher på högsta nivå i Europa, något som vi tycker är väldigt roligt och är stolta över. I år var det Leo Borg som stod för vinsten när han nådde hela vägen till kvartsfinal där han hade setboll på europa-tvåan Elmer från Danmark. I dubbelklassen nådde Leo kvartsfinal i par med Måns Dahlberg från Påvelund, hemmaklubbens Alexander Eriksson gick till en meriterande semifinal i par med Ethan Blot från Påvelund. Totalt hade KLTK åtta spelare som fick pröva sina vingar på denna nivå vilket vi hoppas ger dem inspiration och nya erfarenheter som kommer hjälpa dom framöver.

Våra coacher Joakim Blomgren och Aftab Baig har slutfört TGU3, det sista steget i Svenska Tennisförbundets tränarutbildning. Som avslutningsarbete gjorde de en enkätundersökning kring hur spelarna uppfattar miljön på KLTK. Svaren som de fick in på denna enkät kommer vi använda för vidare utveckling av vår verksamhet.

Coach René har varit på resande fot under februari. Han tog med sitt ett stort gäng unga tenniskrigare till Gävle för tävlingsresa och under sportlovet var det Falun som fick besök av René tillsammans med våra framtida tävlingsjuniorer. Väldigt bra erfarenhet för barnen att träna på att ta eget ansvar och lära sig hur man tar hand om sig själv och sin tennis. För oss tränare är det också väldigt viktigt att vara med spelarna utanför träningsbanan för att se hur de agerar på matcherna samt utanför banan. Under året så arrangerar vi flera olika varianter av läger för olika åldrar och spelarkategorier, vi rekommenderar starkt att våra spelare är med på dessa läger då det är utvecklande både ur ett tennismässigt samt socialt perspektiv.

Klubbens 18 års-lag vann semifinalerna i Svenska Juniorcupen, killarna besegrade SALK och tjejerna Ullevi TK. Finalerna spelas på KLTK 1 april.
Vad händer?
 
KLTK:s projekt Red Line fortsätter sprida tennisen till skolor runt om i Stockholm. Tränarna tar med sig racket och bollar och håller i tennislektioner på olika skolor längs röda linjen.

Månadens utmaning för våra yngre spelare fortsätter och coach René har stor variation på varje utmaning. Alla utmaningar finns på vår hemsida.

Under veckorna har vi olika teman som vi tränar på under terminen. Vi rekommenderar att spelarna utöver sina timmar i KLTK:s träning även själva jobbar vidare med att träna på de saker de fått testa på under träningen. Vårt fredagsspel som vi arrangerar varje fredag är ett utmärkt tillfälle för spelarna att få spela mer tennis och själva testa de saker vi jobbat på i träningen.

I mars kommer en grupp finska juniorer till KLTK för utbyte med våra juniorer där vi kommer spela matcher och träna tillsammans med dom.

För tävlingsjuniorerna är det Regionsmästerskapen som spelas under mars där man försöker bli ”bäst i stan”.
 
Tips från coachen
 
Samhället är i konstant utveckling och såväl inom företagsvärlden som idrottsvärlden så hittar man nya sätt att utvecklas. Internationella tennis federationen har sedan många år jobbat med systemet ”Play & Stay” där man spelar med bollar och banor anpassade efter spelarens ålder och färdighetsnivå. Vad är då fördelarna med att spela med Röda, Orangea och Gröna bollar? Det finns många fördelar men ur ett tekniskt och taktiskt utvecklingsperspektiv är de mjukare bollarna överlägsna ”vanliga” tennisbollar för våra yngre spelare. Spelarna får bättre teknik och möjligheterna att jobba upp sin taktiska förmåga ökar avsevärt.

En tanke vi får höra är ”men mitt barn KAN spela med hårda bollar”. Och visst är det så att barnen som spelat tennis några terminer KAN spela med hårda bollar men det är inte den bollen som kommer ge spelaren bäst teknik och det är inte heller den bollen som ger spelaren störst chans att utveckla ett brett taktiskt kunnande i unga år. För oss är det viktigt att hjälpa spelaren på bästa möjliga sätt, vår erfarenhet samt studier runt om i världen pekar alla på samma sak. Det är spelet med röd, orange och grön boll för våra yngre spelare som är bästa sättet att lära sig tennis. Framförallt det orangea steget, när man spelar på en bana mindre än vanlig bana har visat sig i flera studier vara en nyckelfas för spelarens framtida utveckling då denna boll och bana ger dom möjlighet att spela varierat och offensivt.

SÅ: ingen stress med att spela med hårdare bollar, låt spelarna få tid att utveckla en teknisk och taktiskt verktygslåda genom att spela med rätt boll i rätt ålder. Det är inte ett race till hård boll, det gäller att följa en utvecklingsplan.

Tennishälsningar

Magnus Ennerberg